perjantai 26. elokuuta 2016

Raskauskoru ja vauvat

Meidät kutsuttiin vähän aikaa sitten 1-vuotissynttäreille. Yksivuotiaan äiti on ystäväni jota kuvasimme raskauden loppusuoralla reilu vuosi sitten. Yksivuotisjuhlissa oli sitten pieni ylläri: HÄÄT! Ei huonoa!




Nämä yksivuotisjuhlat toivat kuitenkin mieleen raskauskorun, jota ystäväni kantoi raskausaikana. Raskauskorullahan on pitkä historia ympäri maailman. Esimerkiksi Balissa ja Meksikossa odottavat naiset ovat pitäneet erilaisia raskauskoruja satoja vuosia. Korussa on herkkä, helisevä ääni jonka tarkoitus on rauhoittaa vatsassa olevaa sikiötä. Koru on usein pallon muotoinen, mutta voi olla myös esimerkiksi sydämen- tai norsunmuotoinen. Korun sisällä on jonkunlainen pieni mekanismi tai väkärä, joka liikkuessaan kilisee hellästi korun sisäseinää vasten. Isommasta pallosta lähtee yleensä kauniimpi ääni kun pienestä. Korua pidetään pitkässä ketjussa, jotta ääni kuuluu vatsassa olevalle vauvalle.

Vauvan synnyttyä tuore äiti kantaa edelleen korua, ja vauva yhdistää korun turvalliseen äitiinsä, ja voi esimerkiksi hiplata korua imetyksen aikana. Kun tulee se aika, että äiti haluaa jättää vauvansa hoitoon, voi hän jättää korunsakin hoitajalle, jolloin korulla on lohduttava vaikutus vauvaan joka on ensimmäistä kertaa erossa äidistään.

Raskauskoru periytyy usein äidiltä tyttärelle. Se on iättömän kaunis,  ja vaikka usein näkee että siihen on tullut kolhuja, niin kolhutkin ovat merkki eletystä elämästä eikä yleensä häiritse kantajaa.

Ja voihan vauva sitten itsekin käyttää korua vaikka yksivuotisjuhlissa. Jollei hänellä sitten on tuttuja joka antaa hänellä kaikenlaisia muita koruja, kuten esimerkiksi lammasriipuksia ;-)

perjantai 19. elokuuta 2016

Metallien sekoitus

Kolme eri samanväristä metallia
Korualalla on joskus ollut kirjoittamaton sääntö, että kultaa ja hopeaa ei saa sotkea. Tarkoitan siis että samassa korussa ei saisi olla sekä hopeaa että kultaa. Tähän on syynä varmaan se, että lain mukaan korua pitää leimata matalimmanarvoisen metallin karaattipitoisuuden mukaan. Eli jos koru on tehty pääasiassa kullasta mutta siihen on juotettu kiinni pieni hopeinen osa, korua pitää leimata hopeaksi. Ja tämä olisi tietenkin tyhmää, koska kullan arvo on paljon korkeampi kuin hopea.

Mutta eri metallien sotkeminen siinä mielessä että pidetään hopeakorvikset, kultasormus ja vaikka teräsrannekoru on ihan jees. Omat suosikkikorut on usein ollut nimenomaan kaksivärisiä. Monta vuotta käytin figaroketjuja missä oli vuoroin kelta- ja valkokultaa. Vihki- ja kihlasormuksetkin ovat identtiset paitsi että toinen on kelta- ja toinen valkokulta.

Ensimmäisessä kuvassani on kolme korua, kaikki ovat eri metallia. Korvakorut ovat kullattuja hopeisia korvarenkaita, Kasnäsissa valmistettu meidän omalla pajalla. Rannekoru on kullattua terästä, kiinalaista tuotantoa ja omaa maahantuontia. Kaulakoru on Kalevala Korun valmistama ja Michael Monroen suunnittelema A Star All Heart- sarjan kultainen numeroitu koru. Kaikki siis eri metallia, mutta sopivat erittäin hyvin yhteen.

Kaksi väriä yhdessä.


Toisessa kuvassa näkyy kaksivärinen teräsranne, hopeiset korvakorut jossa osa korusta on kullattu, sekä hopeinen riipus jonka reunaat on kullattuja. Kaikki korut Silver Barin valikoimasta. Hyvin sopivat yhteen, eikö vain? Ei ole väärin yhdistää eri metalleja ja värejä, päinvastoin, se tuo koruihin pientä särmää ja mielenkiintoa.

perjantai 12. elokuuta 2016

Koulut alkavat

Koulut ovat jossain päin Suomea jo alkaneet, ja täälläpäin alkavat ensi viikolla. Monelle koulun alku tarkoittaa sitä että pitää ostaa rannekello tai/sekä herätyskello. Ja monet pienet tytöt laittavat silloin reiät korviin, kun kesän jälkeen pahin tulehdusriski on ohi, ja koululaisilla on se fiilis että nyt ollaan vuoden vanhempia niin nyt uskalletaan ottaa reiät.

Mitäs muistoja koruihin ja kelloihin liittyen teillä on koulujen alkamisesta?


tiistai 9. elokuuta 2016

Sormet turvoksissa?

Kesän aikana saattaa kuumuus ja suolaisen ruoan syöminen aiheuttaa sen että sormet turpoaa normaalia enemmän. Niksejä sormusten poissaamiseksi on monta.

Suosittelen että aloitetaan kylmällä vedellä ja saippualla. Kylmä vesi vähentää turvotusta ja saippua saa sormuksen luistamaan paremmin. Yritä "ruuvata" sormusta pois sormesta, älä vedä paniikinomaisesti.

Jos edellinen keino ei auta, seuraavaksi voi kokeille lanka-niksiä. Netissä löytyy useita tee-se-itse-videopätkiä, miten voi langalla tai hammaslangalla onnistua poistamaan sormusta. Ideana on se, että pyöritetään lankaa sormen ympäri, tavallaan sormen PÄÄN ympäri, niin että tehdään sormukselle rata, jota pitkin se tulee pois kun lankaa lähdetään pyörittämään pois. Ohessa yksi youtube-video missä näytetään miten idea toimii.





Jos tälläkään menetelmällä ei onnistu, suosittelen käyntiä kultasepän luona. Useimmilla kultasepillä ja kultasepänliikkeillä on tähän tarkoitukseen kehitetty työkalu, eräänlaiset sahapihdit, jonka avulla sormusta saa sahattua siististi poikki. Työkalussa on pihtiosa joka tulee sormen ja sormuksen väliin, niin ettei ole minkäänlaista riskiä että saha osuu sormeen. 

Pajallemme on tuota monta sormusta mitkä on jollain sivuleikkureilla tai rasvaisilla moottoripihdeillä jyrsitty poikki, silloin on kyllä aika vaikeaa saada sormuksesta enää nättiä. Eli jollei ole ihan paniikkitilanne niin kannattaa ne autotallin pihdit jättää käyttämättä...


maanantai 1. elokuuta 2016

Kolme apinaa


Piirretty apina joka pitää käsiään korvillaan, silmillään ja suunsa edessä. Näitä on nähty ainakin emojina kännyköissä, mutta myös paidoissa, alusvaatteissa, mukeissa jne. Mutta mitä ne oikeesti tarkoittaa?
Silver Barin korvakorut 7,90€

Kolmen viisaan apinan sanoma on ”See no evil, hear no evil, speak no evil”. Alkuperäiset apinat sijaitsevat Japanissa vanhassa puuveistoksessa, ja uskotaan että ne symboloivat uskomusta että asioita joista et ole kuullut tai nähnyt, et myöskään itse tule ajatelleeksi. Kyseessä on tietenkin pahoja asioita, kuten pornoa tai poliittisia epäkorrektisuuksia. Itselleni tulee mieleen Pohjois-Korea, missä uskotaan että suojellaan kansaa pitämällä se eristyksissä muusta maailmasta. ”Laitetaan pää puskaan niin ei voi mitään tapahtuakaan”.

Kolmen apinan sanoma ei mielestäni ole ihan tätä päivää, mutta ehkä sanoma on muuttunut, ja esimerkiksi apina jolla on käsi suun edessä käytetään somessa silloin kun kerrotaan salaisuuksia. Maailma muuttuu ja vanhojen sanontojen sisältö niitten mukana. Koitetaan pysyä muutoksissa mukana!

"The original"